Olycks helg

Kan man nog kalla denna helg för Ina och Rozz.
Allt började med en längrepromenad i fedags innan Dan skulle komma. Under denna promenad går vi runt en sjö. Ina ställer sig vid kanten för att dricka vatten men ställer sig med framtassarna på den tunna isen och trillar i sjön. Min första reaktion var att ta av mig jackan och fånga upp Ina så fort som möjligt och linda in henne i jackan. När jag har gjort det så kopplar jag Rozz för att inte han också ska trilla i sjön. Kommer halvvägs runt sjön då jag känner att jag håller på att tappa grepet om Ina och känner att hon börjar bli alltför tung att bära, hon väger ju trots allt 15,6 kg. Stannar upp för att ringa Perra att komma och möta mig med handuk och en jacka till mig då jag står i bara t-shirt och tar ett nytt grepp om Ina efter att jag även har byt sida på jacka. Perra visste inte vart jag var och förstod inte heller vart jag var så jag sket i det och bestämde mig för att bära hem henne själv. I samma veva vi är på väg att gå hör jag hur Rozz trillar i sjön. Ringer på upp Perra igen och säger att han får f'n-i-mig komma iaf med handukar och en jacka. Förklarar ännu en gång vart jag är. istället bara för att stå och vänta på honom börjar jag jobba med hundarna hem för att de skulle hålla värmen. Då jag nästan är hemma ringer Perra upp och frågar vart jag är men då visar det sig att han har gått åt fel hål. Då jag förklarade vägen för honom sa jag bara busshållsplatsen innan våran men inte om det var ifrån City eller från Tyresö Centrum. Jag hinner att jogga hem med hundarna innan Perra har hunnit tillbaka. Torkar dem och lindar in dem i varsin storbadhandduk. De5t var ett projekt att bara få dem att ligga stilla i sina handukarför de skulle börja busa istället :) Men till slut somnar de och sover i några timmar, vaknar senare och är lika pigga som innan de ramlade ner i sjön.I lördags så fick Ina följa med Micke hem efter att han har varit här och hälsat på i helgen. Tänkte att det skulle vara kul för Ina att få spendera lite tid med Micke och få springa fritt ute hela dagarna samtidigt som jag får mer tid för Rozz. På söndag morgon får jag ett sms av Micke att jag skulle ringa upp honom. Fick en känsla av att det inte alls stod rätt till med Ina vilket det inte gjorde. Första frågan jag fick av honom var hur gammal hon är och om hon är försäkrad. Han förklarade då för mig då jag undrade vad som hade hänt. När Micke kom hem i lördags kväll var det första Ina gjorde att äta råttgift. Han fick tag i en jour veterinär som förklarade att det var inte akut för Ina att komma in då hon bara hade ätit 30-40g och att om Micke kunde fixa aktivtkol att ge henne inom 2h. Som tur var fick han tag i aktivtkol som Ina fick i sig under dessa 2h, sen fick hon äta broccoli för att få i sig K-vitamin då det är de som råttgift slår ut ur kroppen.
På söndag morgon fick Micke åka in med Ina till veterinären och hon var där under ett antal timmar för uppsikt och undersökning. Hon fick flytande medecin injucerat i benet och kommer nu medecineras i ca 2 veckor. Med både flytande och tabbletter 2ggr om dagen. Enligt veterinären så behövdes det inte något återbesök för uppföljning så länge medecineringen går som det ska.

Tur att Ina är försäkrad och har en bra försäkring :)


Råttgift
har hittills huvudsakligen innehållit warfarin, ett ämne som slår ut vitamin K och därigenom orsakar inre blödningar, vilket kan leda till döden om inte vitamin K tillförs i tid och i tillräcklig mängd.

På senare tid har det kommit "effektivare" råttgifter  som försvårar behandlingen av djur som av  misstag fått i sig giftet. Dessa s k superwarfariner har mycket långvarig effekt och kan dessutom orsaka snabbt uppträdande och svåra förgiftningssymptom. K-vitamin ges även vid upptag av dessa råttgifter, men hundens blodvärden (blodets koagulationsförmåga) måste kontrolleras noga och under längre tid, upp till 60 dagar så att inte återfall sker.

Källa: Boken Hundens sjukdomar av Birgitta Wikström

Råttgift ger inre blödningar

Det händer ibland att hundar äter råttgift och blir sjuka och till och med dör. Råttgift innehåller ofta ett ämne som heter cumarin, vilket försämrar blodets förmåga att koagulera. De råttor som äter giftet dör av inre förblödning.

Modernare råttgift innehåller olika varianter av warfarin. Superwarfarin är snabbverkande och det brukar ta 1-3 dagar innan en hund reagerar på giftet. Vad som är viktigt att komma ihåg är att hur snabbt giftet verkar beror på hundens storlek och mängden gift. En liten hund kan dö av samma mängd gift som en hund av större modell "endast" blir sjuk av.

Symptomen hos en hund som ätit råttgift är ospecifika. Ofta märks förgiftningen inte på annat sätt än att hunden blir trött och slemhinnorna är bleka. Hunden kan också få svårt att andas och orkar till slut inte att gå.

Hunden kan förblöda av inre blödningar. Det räcker ibland att den rör på sig, stöter emot saker och flämtar mycket för att små blödningar som inte upphör, ska uppstå. Dessa hundar brukar förblöda in mot brösthålan eller mot buken.

Om en förgiftad hund ska klara sig fodras två saker:

  1. Motgift, det vill säga K-vitamin, i cirka tre veckor.
  2. Absolut vila – det vill säga burvila.
Viktigast är att förebygga förgiftning. Lägg inte ut råttgift så att hundar och barn kan komma åt det.

Källa: http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=http://www.agria.se/agria/text.nsf/id/614


Kommentarer
Postat av: Lilli

När jag hade Ada, så red jag upp till min kusin och sovde över med Ada. På natten rymde hon och åt allt hon kunde få tag i. Flera dl betfor och minst 3 dl råttgift. Detta var mitt i vintern och det är en lång brant backe upp till deras gård. Veterinären fick komma akut men kom inte uppför backen. Deras granne skulle sanda backen, men kör ner i diket med hela gruslasset. det slutade med att veterinären kom upp och kunde bota henne, med det hade kunnat gå riktigt illa! :(kramar på dig gumman!!

2010-11-25 @ 10:03:18
URL: http://lillisvarld.blogg.se/
Postat av: Heidi

Oj vilken helg ni haft! Tur att det gick bra både efter badet men framför allt efter att ha fått i sig råttgift. Är livrädd för råttgift och hundar/barn så även om jag behövde lägga ut för mössens skull så vågar jag inte. Kram på er!

2010-11-25 @ 13:18:10
URL: http://convictions.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0