Tidigt firandes

I fredags så åkte jag, bror Jerry och Perra ner till Micke och hälsa på över helgen. Blev en riktigt lyckad helg med lite tidig julfirandes och födelsedagsfirandes :)

Förstod inte hur mycket jag hade saknat min lilla Ina tills jag fick träffa henne! Känndes väldigt konstigt då hon hade varit borta i en hel vecka hos bror min. Men trotts att hon fick i sig rått gift mår hon bara bra. Hon lever lika mycket rövarn nu som innan det lilla busfröet ;)
Hon äter medicinen utan problem. Hon ska ha 4 tabletter morgon och kväll fram tills på söndag. Ina som hade dålig aptit tidigare trodde jag aldrig att hon skulle äta medicinen som godis :) Men hon lyckas alltid att överraska matte sin. 
Vet inte om jag nämt tidigare att jag har fått lånat Dans nya systemkamera fram till jul nu innan han åker iväg? Har i alla fall en Canon EOS D500 som jag leker glatta livet med nu kan jag lova och självklart är der hundarna som är i fokus för det mesta ;) Har en hel del bilder som kommer att läggas upp både här och på FB men det får bli i veckan nångång då jag har tid innan jag åker iväg på jobbet.


Olycks helg

Kan man nog kalla denna helg för Ina och Rozz.
Allt började med en längrepromenad i fedags innan Dan skulle komma. Under denna promenad går vi runt en sjö. Ina ställer sig vid kanten för att dricka vatten men ställer sig med framtassarna på den tunna isen och trillar i sjön. Min första reaktion var att ta av mig jackan och fånga upp Ina så fort som möjligt och linda in henne i jackan. När jag har gjort det så kopplar jag Rozz för att inte han också ska trilla i sjön. Kommer halvvägs runt sjön då jag känner att jag håller på att tappa grepet om Ina och känner att hon börjar bli alltför tung att bära, hon väger ju trots allt 15,6 kg. Stannar upp för att ringa Perra att komma och möta mig med handuk och en jacka till mig då jag står i bara t-shirt och tar ett nytt grepp om Ina efter att jag även har byt sida på jacka. Perra visste inte vart jag var och förstod inte heller vart jag var så jag sket i det och bestämde mig för att bära hem henne själv. I samma veva vi är på väg att gå hör jag hur Rozz trillar i sjön. Ringer på upp Perra igen och säger att han får f'n-i-mig komma iaf med handukar och en jacka. Förklarar ännu en gång vart jag är. istället bara för att stå och vänta på honom börjar jag jobba med hundarna hem för att de skulle hålla värmen. Då jag nästan är hemma ringer Perra upp och frågar vart jag är men då visar det sig att han har gått åt fel hål. Då jag förklarade vägen för honom sa jag bara busshållsplatsen innan våran men inte om det var ifrån City eller från Tyresö Centrum. Jag hinner att jogga hem med hundarna innan Perra har hunnit tillbaka. Torkar dem och lindar in dem i varsin storbadhandduk. De5t var ett projekt att bara få dem att ligga stilla i sina handukarför de skulle börja busa istället :) Men till slut somnar de och sover i några timmar, vaknar senare och är lika pigga som innan de ramlade ner i sjön.I lördags så fick Ina följa med Micke hem efter att han har varit här och hälsat på i helgen. Tänkte att det skulle vara kul för Ina att få spendera lite tid med Micke och få springa fritt ute hela dagarna samtidigt som jag får mer tid för Rozz. På söndag morgon får jag ett sms av Micke att jag skulle ringa upp honom. Fick en känsla av att det inte alls stod rätt till med Ina vilket det inte gjorde. Första frågan jag fick av honom var hur gammal hon är och om hon är försäkrad. Han förklarade då för mig då jag undrade vad som hade hänt. När Micke kom hem i lördags kväll var det första Ina gjorde att äta råttgift. Han fick tag i en jour veterinär som förklarade att det var inte akut för Ina att komma in då hon bara hade ätit 30-40g och att om Micke kunde fixa aktivtkol att ge henne inom 2h. Som tur var fick han tag i aktivtkol som Ina fick i sig under dessa 2h, sen fick hon äta broccoli för att få i sig K-vitamin då det är de som råttgift slår ut ur kroppen.
På söndag morgon fick Micke åka in med Ina till veterinären och hon var där under ett antal timmar för uppsikt och undersökning. Hon fick flytande medecin injucerat i benet och kommer nu medecineras i ca 2 veckor. Med både flytande och tabbletter 2ggr om dagen. Enligt veterinären så behövdes det inte något återbesök för uppföljning så länge medecineringen går som det ska.

Tur att Ina är försäkrad och har en bra försäkring :)


Råttgift
har hittills huvudsakligen innehållit warfarin, ett ämne som slår ut vitamin K och därigenom orsakar inre blödningar, vilket kan leda till döden om inte vitamin K tillförs i tid och i tillräcklig mängd.

På senare tid har det kommit "effektivare" råttgifter  som försvårar behandlingen av djur som av  misstag fått i sig giftet. Dessa s k superwarfariner har mycket långvarig effekt och kan dessutom orsaka snabbt uppträdande och svåra förgiftningssymptom. K-vitamin ges även vid upptag av dessa råttgifter, men hundens blodvärden (blodets koagulationsförmåga) måste kontrolleras noga och under längre tid, upp till 60 dagar så att inte återfall sker.

Källa: Boken Hundens sjukdomar av Birgitta Wikström

Råttgift ger inre blödningar

Det händer ibland att hundar äter råttgift och blir sjuka och till och med dör. Råttgift innehåller ofta ett ämne som heter cumarin, vilket försämrar blodets förmåga att koagulera. De råttor som äter giftet dör av inre förblödning.

Modernare råttgift innehåller olika varianter av warfarin. Superwarfarin är snabbverkande och det brukar ta 1-3 dagar innan en hund reagerar på giftet. Vad som är viktigt att komma ihåg är att hur snabbt giftet verkar beror på hundens storlek och mängden gift. En liten hund kan dö av samma mängd gift som en hund av större modell "endast" blir sjuk av.

Symptomen hos en hund som ätit råttgift är ospecifika. Ofta märks förgiftningen inte på annat sätt än att hunden blir trött och slemhinnorna är bleka. Hunden kan också få svårt att andas och orkar till slut inte att gå.

Hunden kan förblöda av inre blödningar. Det räcker ibland att den rör på sig, stöter emot saker och flämtar mycket för att små blödningar som inte upphör, ska uppstå. Dessa hundar brukar förblöda in mot brösthålan eller mot buken.

Om en förgiftad hund ska klara sig fodras två saker:

  1. Motgift, det vill säga K-vitamin, i cirka tre veckor.
  2. Absolut vila – det vill säga burvila.
Viktigast är att förebygga förgiftning. Lägg inte ut råttgift så att hundar och barn kan komma åt det.

Källa: http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=http://www.agria.se/agria/text.nsf/id/614


Glömt att berätta!! :)

Rozz är på väg att börja lyfta på benet!! :)
Han gjorde det första gången förra helgen då jag var hemma och hälsade på mamma uppe i härliga Norrland. Sen har han gjort det igen här hemma, på min bag. Precis då jag är i full gång med att sätta på Rozz och Ina deras halsband för en promenad. sånt som händer då man inte är tillräckligt snabb :P

För övrigt börjar det bli bättre och bättre för Rozz rumsrenhet. Som längst han kan hålla sig utan mycket bus är 3h eller längre om han sover, under natten klarar han sig väldigt bra. Går ut oftast sista gången mellan 23-24 tills vi vaknar strax innan 8-tiden på morgonen. Mina hundar är lite av den sovande sorten, i alla fall Ina. Beror nog mycket på då jag har jobbat natt då de ställer in sig efter mig. Är riktigt förvånad över hur duktiga de är endå. Sover hela natten (hoppas jag, i alla fall då jag är hemma) beroende på när jag kommer hem på morgonen vilket nu på senare tid oftast har varit strax innan 7snåret har de fått gått ut. frukost, lite bus då jag äter sedan går jag och lägger mig. Då är det inte långt kvar tills jag hör 8 småtassar kommer dundrandes i trappen, slänger sig ner i sacko-säcken. Sen tar det inte många röda innan båda har somnat och kan sova tills jag kliver upp igen vid 14-tiden utan att ha gjort ifrån sig. Även om Perra är hemma eller inte kommer oftast båda och lägger sig istället för att vara vaken med honom. Efter det blir det långa promenader så att de får springa av sig, lite träning och självklart den allmäna träningen :)
Efter att man har jobbat natt märker man verkligen att hundarna också har ställt om sig efter mig. Vilket blir lite tråkigt då man är ledig och ska vända tillbaka dem för vanliga rutiner. Tar inte så många dagar men det märks.

Därför är det väldigt skönt nu att jag bara jobbar kväll denna vecka och har tid med hundarna på dagarna, även var för sig vilket jag tycker är viktigt då man har två valpar. Vill ju inte att de bara ska vara beroende av varandra utan ska även kunna klara sig själva hemma samt bara vara med mig. Det är något som verkligen märks att de uppskattar! För då har ju de alla uppmärksamhet av mig och behöver inte dela den med den andre samt är det skönt för mig att bara kunna koncentrera på en då de båda fortfarande uppfostras och tränas men ligger olika. Ina som jag har haft sen hon var 8 veckor och är 7veckor äldre än Rozz har jag ju tränat med längre och hon kan fler moment, komandon än vad Rozz kan.

Det är inte fören nu som Rozz har koll på mig, ute som inne. Söker väldigt mycket ögonkontakt, bjuder in till lek och är en väldigt nyfiken kille som älskar att tugga/äta allt! :)


Träning med Rozz och Ina

Idag började jag med något nytt med Rozz som jag förhoppningsvis kommer att gå bättre senare.
Då han har dålig föremålintresse så är det lite svårt och tråkigt att inte kuna belöna med lite lek utan bara godis. Så idag var han och jag ute i ca 1h och jag hade med mig en pipleksak som jag vet att han blir intresserad av men han tycker bara att det är kul att springa fram till den sen väntar han på att jag ska komma fram och hämta den för att sedan kasta den igen. Eller också går han bara fram och nosar lite på den för att sedan fortsätta att nosa vidare. Rozz kom med grisen till mig ca 3-4ggr av alla gånger jag kastade idag. Varje gång fick han godis i utbyte som belöning och en massa beröm. Förhoppningsvis kommer det att gå framåt, sakta men säkert :)
Nu ska jag verkligen börja träna mer med lite lydnad med honom.

Lydnandsträning med Ina går bara framåt. Idag har vi tränat mest på fot med ögonkotakt. Det gick väldigt bra om man tänker på alla störningsmomenten som finns där i närheten och hennes ålder. Tränade ute på en liten grusplan där det finns störningar med bilar, folk och hundar som passerar. Hon var väldigt duktig fast det var en hel del rörelse. Hon som tur är hon lät att bryta då hon fångar upp sin koncentration på omgivningen. Hon bara älskar sin lilla kampsnöre som jag då bara använder under träning. Hon älskar verkligen att få jobba för sin lilla godisbit eller också snöret :)
Så förhoppningsvis kanske det blir en liten tävlingshund iaf ;)

INGEN GLAD MATTE!!!

Just nu är jag inte direkt glad på mina hundar!!!
Kom hem först från jobbet och var överlycklig för att jag fått min andra mobil som mamma postade ner till mig. Bytte mobil direkt och det första jag kolla var mina kontakter, men hade inga kvar alls!!! ca 137nr helt borta!!
Kom på att jag då hade tagit ur mitt minneskort ur min mobil och lagt den i ljusbrickan på vardagsrummsbordet i hopp om att nr skulle finnas på det. Och självklart var den också borta!!!
Så alla mina bilder som jag hade på hundarna är nu borta och alla mina nr!!
Så nu är jag inte alls glad på mina hundar! Perra berättar då att han hade sett Ina på bordet ännu en gång, så det måste vara hon som har ätit upp det och mitt jätte gamla SIM-kort som var mitt första nr men som jag inte längre använder.......

Är de verkligen så lika?

Har fått frågan tidigare om Ina är en boxer, men Rozz nu också?
Säg mig, är de verkligen så lika?

||

+

Enda likheten mellan alla 3 är att de är lika söta ;)


Protest, rastlös eller bara hungrig?

Idag 1h innan jag skulle åka på jobbet bestämde jag mig för att träna lite passivitet med Ina en stund och ögonkotankt och passivitet med Rozz efteråt. Tränade inne då det var nästan becksvart ute och kylan börjar komma vill jag inte kyla ner hundarna i onödan. Så jag tränade med Ina i köket och lämnade Rozz ensam i vardagsrummet. Jag vet att han inte gillar det. Han gnäller, river i kompostgallret och ibalnd gör ifrån sig inne. Han är gillar inte alls att bli separerad ifrån mig och Ina en kort stund. Men jag brydde mig inte utan körde på med Ina som vanligt. Såg verkligen hur roligt hon tyckte att det var att få träna lite igen! Har blivit väldigt dålig med det under denna tid då det känns som om att jag bara har jobbat natt hela tiden.
Medan jag och Ina tränar hör jag hur det låter konstigt ifrån vardagsrummet. Små dunsar av något slag. Går dit och tittar och hittar Rozz med min mobil i munnen som han har tagit ifrån vardagsrumsbordet. Har en Noka N900, en touch mobil med tangetbord. Om man ska förklara hur den ser ut med snabba ord :)
Han är lika glad att se mig och skäms inte alls över att han har tagit min mobil eller mindre tuggat sönder den! Hela skärmen var trasig.Lite sprickor i skärmen sen en massa ränder så man såg ingenting.
Där slutade min och Inas träning och det blev ingen träning för Rozz ikväll heller då en snabb jakt på en ny och tillfällig mobil som jag kunde ha med mig till jobbet.
Ska lämna in min mobil i morgon så får vi höra vad de säger.. Behövde verkligen INTE det här nu kan jag lova :/


Snöig tisdag

Visste att det skulle bli snö idag och lika spännande som förra gången det kom snö att se Ina och Rozz reaktion. Tur var så var det en mycket bättre reaktion på snön idag än vad det var tidigare :P
Ina hoppade upp i luften och försökte fånga snöflingor. Tror inte att det gick så bra då de var så småa och det snöade ganska fort. Rozz sprang och busade som bara den och var inte alls illa tillmods att vara ute i snön som sist. Trotts att det inte var det bästa vädret hindrade det oss inte för att vara ute i ca 1h för en massa bus!

Så här har det sett ut hela dagen...Och en väldigt trött Ina efter dagens bus i snön ;)

Helgen

Har varit hemma i Härnösand och hälsat på med vovvarna. Med Ina visste jag att det skulle gå bra och var väldigt nyfiken på hur Rozz skulle klara av resan hem och ner till Sthlm igen.
Upp åkte vi bil tillsamans med Dan. Han plockade upp oss efter vägen då han själv var på väg hem efter att ha jobbat klart nere i Blekinge. Ina och Rozz sov hela vägen upp till Härnösand vilket var jätte skönt. Stannade till vid Tönnebro för rastning av hundar, kisspaus och lite matpaus. Var hemma på torsdagnatt strax inna kl 02. Då var vi trötta kan jag lova och lika så hundarna fast de redan hade sovit hela vägen från Tyresö.
Dagen efter när Bej äntligen fick träffa Ina igen och Rozz för första gången. Ina och Bej herjade på som bara den, knappt så att Rozz var med i leken nångång. Rozz försökte bjuda in till jaktlek med Bej men det var inget han var intresserad av. Bej ville bara brottas med Ina större delen av tiden som vi var där. Var inte fören på lördag/söndag som Bej började försöka leka med Rozz då Ina gärna drog sig undan då hon blev less. Rozz Var inte alls förtjust i dessa brottningmatcher utan blev för emsta dels bara sur och gömde sig under matbordet där Bej inte kunde komma åt honom. Tog tyvärr inga kort men får bli det nästa gång istället :)


Var nära att jag inte skulle få åka hem med Ina och Rozz eller bara med Ina. De lyckas charma alla! Stina har döpt om Rozz till "Bull" och skulle packa ner honom i sin väska då hon skulle åka hem på lördagen :P Mamma ville byta bort Bej mot både Ina och Rozz. Vet inte vad mina hundar gör med andra människor då de alltid lyckas bli bortskämda och nästan bortrövade vart man än är nånstans :P

Var även ute i Ramsås och träffade Dans familj. Ina och Rozz fick leka med Engla, en liten rottis tik på 1 ½ år. Gick mycet bättre med Ina och Engla nu än vad det gjorde sist. Men Engla och Rozz funkade det jätte bra med! Rozz hittade en lekkamrat som också helst leker jaktlekar. Han trivdes där ute. Sedan åkte jag och Vienna hem till mig för att jag skulle lämna hundarna innan vi åkte på släktmiddag. riktigt trevligt, lite nervöst men det gick bra :) Efter det blev det biljard med älskling, Vienna och Olle. Spelet gick si så där för mig men över lag tror jag att våra lag var ganska jämna :P
När jag kommer hem efter biljarden för att byta om snabbt innan jag och Dan skulle vidare på halloween middag hos en god vän till oss hitatde jag mamma med både Ina och Rozz i knät snarkandes i fåtöljen! Inte alls likt min mamma kan jag lova.. Hundarna var så trötta att det knappt märkte att jag var där :PEnda stället där dom blev välomtyckta men inget mer, var hemma hos mina gudföräldrar och kusiner.
Det gick också jätte bra att åka dit. De har en leonberger hane på 7år som heter Baloo. Någon snällare hund får man ju leta efter. Han är hur go som helst, vill alltid gosa vilket kan bli lite mycket ibland. Han blev dock lite lé på Ina då hon fjäskade för honom hela tiden. Slickade honom i mungipan och det tyckte han var lite jobbigt. Gick hela tiden iväg till någon av oss andra för att bli klappad istället men han sa aldrig ifrån. Rozz funkade bättre med Baloo än med Bej. Antagligen för att Baloo är mycket lugnare och inte alls lika intresserad av att busa som lilla Bej :)
Baloo, Ina och Rozz gick så bra ihop att Ina och Rozz fick ligga och sova hos/på Baloo i mellan åt. Och alla tren sköte sig jätte bra. Ina och Rozz anpassade sig väldigt bra till Baloo. Ville Ina och Rozz leka så fick som helt enkelt göra det själva och det var inga problem med det.
Åkte tåg i från Sundsvall och det gick super! var lite orolig för Rozz hur han skulle ta det men han klarade sig galant kan jag lova!

Mamma med Ina och Rozz i famnen :)Baloo, Ina och RozzSå här duktig var Rozz hela vägen från Sundsvall till Stockholm :)


RSS 2.0