Veckan som gått

Har hunnit med en del i veckan. Tanken var ju att vi skulle ha åkt ner till Dan i Mjällby då han äntligen är i Sverige och jobbar men så blev det inte då han var tvungen att åka till Norge pga jobbet. Så vi blev hemma och i stället kom Samantha förbi på besök. Var riktigt länge sen vi träffades sist så det var helt underbart! Blev en hel del prat om allt och inget och själv klart god mat med god dryck. Hon blev helt förtjust i både Ina och Rozz men mest i Rozz tror jag ;) Är ju så ibland, Ina kan inte charma alla så hon blir deras favorit jämt :)

I tisdags var tanken att det skulle bli middag inne i stan med andra goda vänner då Stina och Jessica var här nere och hälsade på i några dagar innan de begav sig iväg på äventyr i London. Blev ingen middag inne i stan då det skulle bli allt för sent för Jessica och Stina att åka mellan city och Ösmo efter att Antonia hade slutat jobbet. Istället blev man nerbjuden till dom i Ösmo på god middag med fläskottlet, potatisklyftor, beasås och hemma gjord tårta. Hade självklart med mig Ina och Rozz och de verkligen trivdes där nere. Sprang runt runt runt på gården när jag var ute med dom. Det blev så sent då jag kom ner och sent då det var dags för dom att gå och lägga sig så vi sov över. Riktigt mysigt. Jag och Ina sov i en tältsäng tillsammans och Rozz sov tillsammans med Jessica i soffan.
I vanliga fall brukar dom inte få ligga hos mig i sängen men borta så här så räknas det ju nästan som att sova på golvet då kan man ju inte låta bli :)
Regeln att inte ligga i soffan bröts lika fort som Ina kom hem, inte av mig då :) Så tanken att försöka lära om Ina att inte ligga i soffan och att inte lära Rozz nu skule inte vara någon idé då jag vet att det i alla fall inte skulle funka då Perra kommer hem så har jag låtit de fortgå. Men då det blir dags att flytta blir det förändringar.
Det var första gången som Rozz åkte pendel och det gick väldigt bra, han kliver då ej på/av själv så man får lyfta honom. Så var det med Ina också i början men det kommer. Han kommer inte att ha så mycket val senare så länge vi bor kvar i Stockholm.

Det har även blivit en del turer i skogen denna vecka och det är på både gott och ont kan jag lova. Ibland är det nästan intill livsfarligt att ha två vilda valpar med sig i skogen då det har varit frost under natten/morgonen och varmare på dagen så det är lite blöt och halt i skogen. Hade båda hundarna lösa då jag skulle gå ner för en liten stenlutning. Och tro på fan att man landar på rumpan och skrapar upp lite på ena handen då båda springer precis framför fötterna på en. Men det gick bra och både Ina och Rozz tittar på mig som "Men Matte, vad gör du?" :)
Senast igår hade jag bara Rozz lös då jag vill att han ska få lika bra koll på mig och Ina som Ina har på mig och Rozz. Jag och Ina fortsätter att gå i skogen medan Rozz stannar upp och hittar något intressant. Trodde då att han skulle avsluta med det då jag ropade på han och fortsatte gå. Slutade med att jag stod och ropade å ropade ett tag. Ingen Rozz kom springandes till oss. Efter någon minut hör vi hur någon gnäller och skäller lite oroligt en bit i från oss. Visade det sig att han sprungit ut ur den skogen vi var i och över till den andra på andra sidan gångbannan. När jag ser honom såg det ut som om han hade fastnat vid ett träd så jag skyndade mig ner så fort det bara gick utan att halka och slå ihjäl mig på stenarna. när jag och Ina väl hade kommit ner på gångbannan ropade jag på Rozz som bara var på andra sidan diket var han fortfarande lite orolig, visste inte hur han skulle ta sig till oss men offrade sig sedan att gå i lite vatten. Sen dess än så länge i alla fall är Rozz väldigt lyhörd och kommer när man ropar på han i skogen. Jag hoppas att detta kommer att sitta i och att han fick lära sig något om att hålla bättre koll på mig.

Har tränat lite lydnad med Ina i veckan också. Gått himlans bra måste jag säga! Hon har börjat förstå mer vad fot innebär. Hon sätter sig på sidan som hon ska, håller väldigt bra ögonkontakt med en både under sittandet och under gången. Ligg/stanna funkar också väldigt bra och samma sak med sitt/stanna. Har tränat lite extra på stå nu och hon börjar förstå mer och mer vad det är men det är inte riktigt bra än skulle jag vilja säga. Annat som också är lite segt är just kommandot "ligg". Hon lägger sig som bäst eller bara då hon vet att man har godis i handen. Förhoppningsvis börjar det också att arta sig inom sinom tid.

Rozz har jag börjat med att träna ligg med ca 10ggr innan han får äta. Mestadels för att han ska lugna ner sig då han är så ivrig att få mat. Ett bra sätt att kunna lära han att bryta något som han blir så fokuserad på och kan fokusera på mig istället och att han självklart lär sig vad det betyder. Om man ska jämföra Rozz med Ina angående om ligg så är Rozz mycket snabbare att lära. Han gör dock inget snabbt läggande men just nu gör det inget då jag bara vill att han ska förstå vad det är jag vill när jag ger honom kommandot. Han har väldigt bra kontakt med en under hela liggandet.

Perra har även kommit hem nu efter att ha varit ute på sjön och jobbat i ca 2½ månad. Och han blev lika förtjust i Rozz som Ina tror jag :) Rozz fick i alla fall sova tillsammans med Perra i soffan och de hade de jätte mysigt :)

Annan vardaglig sak som jag alltid gör med Ina och Rozz är att de ska sitta när jag öpnar dörren in/ut och att de alltid ska sätta sig så fort man kommer in så man kan ta av dem både halsband,koppel och torka tassarna då det har varit dåligt väder ute. Det funkar väldigt bra ch det känns så skönt!
Idag blev det verkligen ett prov på det. Efter att jag hade varit ute med hundarna på en långpromenad med bus och en kort tur i skogen, när jag kom hem hade Perra besök av Helena och Zizzi. Ina och Rozz blev alldeles till sig. Först fick man vänta tills de hade lugnat sig innan vi ens kom in, när vi väl hade kommit in var det dags att kunna lugna dom igen så man kunde ta av dem halsbanden. Ina satte sig direkt och väntade på att jag släppte in dom. Rozz var helt fäst vid Zizzi så det tog lite längre tid för honom men när jag väl fick kontakt med han med så blev det fullt race, hundliv kan man verkligen kalla det för :)
Ina och Zizzi härjade på för fullt medan Rozz sprang runt,runt och försökte fånga Zizzis uppmärksamhet med att bjuda in henne till jaktlek men det var hon inte intresserad av. Zizzi och Ina brottades på förfullt så Rozz fick hoppa in i brottnings matchen i stället och det gick hur bra som helst att alla 3 hundarna lekte med varandra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0